Atopický ekzém Strava

Správná strava jako nedílná součást života s atopickým ekzémem

A co teda jíš? Častá štiplavá otázka, kterou jsem již párkrát zaslechla ihned potom, co jsem někomu sdělila výčet potravin, které nejím nebo omezuji na minimum. Jenže omezovat se ve stravě také nemusí být řešení.

Péče o atopickou, ekzematickou pokožku není jen mazání krémy, suplementace vitamínů a minerálů nebo koupání v soli z Mrtvého moře. Důležitým aspektem je také vhodná strava. Naše západní medicína to ale stále nebere úplně v potaz. Vypovídají o tom například mé pobyty v nemocnici, o kterých jsem psala. Přitom rčení: „Jste to, co jíte„, je více než pravdivé. Od kožní lékařky jsem vždy slyšela jen ty základní stravovací klišé pro ekzematiky: žádné citrusy, málo kořeněné jídlo, vynechejte kyselé a pozor na oříšky. Tohle mi omývali stále dokola 25 let. Tím nechci říct, že nemají pravdu, ale není to zdaleka všechno, a navíc se tělo a s ním alergie či intolerance mohou neustále vyvíjet.

A abych tedy odpověděla na úvodní otázku, sepsala jsem v tomto článku mé současné stravovací návyky. Podělím se také o zkušenosti s jinými dietami a styly, které jsem vyzkoušela.

Protikvasinková dieta

Zní to trochu děsivě, ale není to žádná věda. Je to velice jednoduchý princip, který je založen na omezení veškerého cukru. A proč? Je zastáván názor, že kvasinkám chutná cukr a my je tak pěkně přikrmujeme a ony se množí. Jedná se o bakterii, která je běžnou součástí zdravého organismu. Bohužel my s atopickým ekzémem a oslabenou imunitou na přemnožení kvasinek reagujeme např. svěděním kůže a červenou vyrážkou.

Tento stravovací styl jsem aplikovala v době TSW a celoplošných projevů ekzému v roce 2020. Omezení cukrů znamená omezení VŠECH cukrů, a to včetně ovoce, obilovin, rýže, brambor, kukuřice, luštěnin či mléčného cukru laktózy. Doufám, že nemusím vysvětlovat vyřazení průmyslově zpracovaných potravin plných éček a barviv. Moje strava se skládá převážně z masa, ryb a zelené zeleniny. Z obilovin zařazuji občas pohanku ve formě vloček, chleba nebo mouky (v tuto chvíli na vánoční cukroví). Z ovoce jím pouze to nízkosacharidové – borůvky, ostružiny a maliny. Náhražku mléka (povolena jsou při dietě třeba kefíry) a jogurtů řeším kokosem. Kokosové mléko kupuji Alpro a fermentované jogurty od Wild&Coco. Co se týče semínek a oříšků zařazuji lněné, chia, dýňová, slunečnicová, konopná a občas mandle. Smažím na přepuštěném másle Ghí nebo sádle. Nejedla jsem kuřecí ani vajíčka (ta jsou ale při dietě povolená) a nepila jsem kávu.

Strava má samozřejmě i svá negativa a nelze ji zcela striktně držet navěky. Například je velice náročná na játra, proto je dobré doplňovat ostropestřec. Já sama chci určitě postupem času zařazovat zpět některé potraviny.

Velice zajímavý stravovací styl vede také IT mág Petr Mára, který zastává carnivore (strava pouze na mase), a to z důvodu onemocnění ulcerózní kolitidou.

Síla řapíkatého celeru

Řapíkatý celer jsem zkoušela v roce 2020 a každé ráno odšťavňovala a pila nalačno. Chuť mi přestala vadit, dokonce se už na svou dávku celeru i těšila. Razím heslo, že pokud to vaše tělo chce, bude vám to chutnat a vypijete to bez problému. Pokud se vám chce zvracet jako mně tehdy, vykašlete se na to, vaše tělo to prostě nepotřebuje. No a také si říkám, že když nic, tak tím ale určitě nic nezkazím a zkonzumuji více zeleniny. Samozřejmě nezařazujte řapíkatý celer, pokud na něj máte alergii.

Mezi benefity pití šťávy z řapíkatého celeru patří: boj s infekcí a zánětem, hojení ekzému a lupénky, ochrana ledvin, léčba akné, prevence vysokého krevního tlaku, snižování cholesterolu, lepší zažívání a mnoho dalšího. Není to ale lék.

Jez, co chceš a neměj ekzém! Naučím tě to (a mnohem víc) v online kurzu Žij bez ekzému. Začít můžeš klidně dnes.

Veganství

Mléčné výrobky a vajíčka jsem nejedla hezkých pár měsíců. Při prvním zhoršení ekzému po vysazení práškových kortikoidů v srpnu jsem se rozhodla zkusit vynechat i maso. Doporučovalo mi to hodně lidí, že se jim zklidnily kožní projevy a celkově se cítí lépe. Striktní veganskou stravu jsem držela jeden měsíc. Maso mi nijak extrémně nechybělo. Problém pro mě byl, že je to v podstatě vysoce sacharidová strava plná obilovin, luštěnin a hlavně sóji. Lépe se mi neudělalo ani náhodou, možná bylo hůř, takže jsem se poté vrátila k masu a kompletně vyhodila sóju z jídelníčku. Tím veganskou stravu nijak neznevažuji, komu vyhovuje, ať ji dále konzumuje.

Mimochodem sójový jogurt jsem dostala v nemocnici a po dvou měsících bez sóji jsem ho snědla. Ještě ten den mi zrudl celý obličej a úporně mě svědil.

Půst

Než jsem zahájila veganský test, držela jsem třídenní půst. Do delších půstů jsem se nepouštěla, myslím si, že to není úplně bezpečné, pokud o tom člověk není dostatečně vzdělán nebo není pod dohledem nějakého specialisty. Důležité je už pár dní před půstem jíst odlehčenou stravu, a poté opět pár dní po půstu. Během „hladovky“ jsem pila jen vodu. Není to nic drastického, byla jsem úplně v pohodě a druhý den už jsem ani hlad neměla. Na ekzém to ale za mě nijak zásadní vliv nemělo.

Alergologie nemusí být 100%

Návštěva alergologie a alergologické testy by měl mít každý atopik určitě za sebou. Je to takový odrazový můstek. Je ale nutné podotknout, že nemusí být úplně průkazné. Z krevních testů mi vychází alergie pouze na jahody, lískový oříšek, břízu, jablka a ambrosii. Z testů na kůži pak také mléčná bílkovina a vajíčka. Sama mám ale také vypozorováno škrábání v krku po mrkvi a peckovitém ovoci jako broskve nebo nektarinky. Úplně bezpečně se necítím ani při konzumaci ostatních oříšků nebo rajčat. V neposlední řadě se také nesmí zapomínat na zkřížené alergie. To znamená, že z alergie na některou z rostlin se může nakonec vyklubat i alergie na obyčejný banán, ale nikdo vám to z žádných testů nevyčte. No a kožní vám konzervativně nedoporučuje citrusy. A co si z toho pak nakonec vzít? Zjisti v kurzu.

Nejjednodušší je aplikovat tzv. eliminační dietu. Různě zkoušet, vysazovat, zkoušet a nasazovat potraviny. Vyhnout se sladkostem a průmyslově zpracovaným potravinám. Jak správně nastavit eliminační dietu tě naučím v online kurzu.

Alergie se také mohou vyvíjet v čase. Není tedy překvapivé, že se vám nesnášenlivost nějaké potraviny projeví třeba až pozdě v dospělém věku.

Alkohol a ekzém

Nejspíš vás tímto odstavcem moc nepotěším, ale alkohol a ekzém nejdou moc dohromady. Když jsem neměla problémy, tak jsem samozřejmě ve svých nejdivočejších letech pila a byla v pohodě. Teď cítím, že to tělo vážně nedává. Už dříve jsem vypozorovala, že víno není to pravé a svědí mě po něm tělo. Přesedlala jsem na pivo a teď si ho dám opravdu výjimečně a pouze tehdy, kdy mám kůži v klidu. Tvrdý alkohol už víceméně nepiju.

Obecně alkohol do zdravého zdravotního stylu nepatří, ale to asi není žádná novinka.

Moje strava a pohled okolí

Speciální stravování s sebou nese vždy nějaký sociální dopad. Neustále čelíte vysvětlování, proč si opravdu ten sladký dort se šlehačkou nebo chlebíček s vlašským salátem nedáte, snášíte pohrdavé a nechápavé pohledy nebo posloucháte monology o tom, jak jste přece hubení a dietu držet nemusíte. Nejhorší je, když takový přístup musíte řešit i v nemocnici na kožním oddělení, to mi přijde fakt paradox. Obzvlášť nejtěžší období je období svátků, které je plné pokušení a nástrah. Důležitá je podpora rodiny a vašich blízkých, zkuste jim šetrně vysvětlit, co jíte a z jakého důvodu a poproste je, aby to respektovali a nenutili vám svíčkovou se šesti.

Cílem by vždy mělo být jíst vyváženě, kvalitně a pestře. To je klíč k dlouhodobému zdraví, protože naše tělo je připraveno přijímat širokou škálu potravin, které mu poskytují různé živiny potřebné k optimálnímu fungování. Nejsem zastánce přehnaně striktních výživových směrů, které omezují přirozenou rozmanitost stravy, ale spíše se zaměřuji na to, jak do svého jídelníčku přidat pestrost a vyváženost.

V současné době (od leden 2022) jsem v remisi, neberu žádné léky a nedržím ani dietní opatření. Poslouchám své tělo a teď mi říká, že se mám skvěle. Není pro mě v tuto chvíli důvod dodržovat striktní opatření, protože se nenacházím ve vzplanutí. Mým největším pomocníkem je vždy moře, psychická pohoda a správná probiotika.

Nespoléhej se na léčiva do konce života a vezmi řešení ekzému do vlastních rukou. Nejde pouze o mastičky a jiné přípravky na tělo, ale o kompletní změnu životního stylu, domácnosti a přijetí ekzému jako své součásti. Jak se v tom všem vyznat? Vytvořila jsem online kurz Žij bez ekzému, kde tě všechno naučím a dostaneš se do dlouhodobé remise.

Máte vy nějaké speciální stravovací návyky, které vám pomohly se zvládáním ekzému či jiných neduhů? Zkoušeli jste některou se zmíněných diet?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.